Založ si blog

Ako byť na plese za dámu či getlemana a zažiariť.

Ples je vrchol sezóny, udalosť, ktorá Vám dáva príležitosť sa predviesť a zanechať stopu svojej „úžasnosti“.

Alebo aj nie.

Taktiež to môže byť ďalšia príležitosť ako zaniknúť v dave a v tom horšom prípade ďalšia príležitosť pre faux pas, ktoré Vás bude sprevádzať nasledujúce dni, týždne či mesiace.

Chcete zažiariť? Tak čítajte ďalej.

Oblečenie

Ak nie je na pozvánke napísaný dress code, na ples sa nosia dlhé spoločenské šaty (čierna je out) a tmavý oblek.

Oblečenie dámy: veľká večerná toaleta (dlhé šaty po členky), materiál lesklý, trblietavý, pančuchy sú povinné, lodičky s vysokým opätkom, s topánkami ladí čo najmenšia kabelka (listová s vreckovkou, kreditnou kartou, s malým púdrom, rúžom), dáma používa ťažšie parfumy, výrazné šperky, výrazné líčenie.

Oblečenie gentlemana: tmavý (čierny alebo modrý) oblek (smoking, len ak je na pozvánke napísané black tie), biela košeľa, slávnostná kravata, čierne kožené šnurovacie topánky s nízkou podrážkou.

Príchod do budovy

Na ples sa nechodí na čas. Váš príchod je očakávaný obvykle 15 minút po stanovenom začiatku. Treba si dať pozor, aby ste boli na svojom mieste vždy pred začiatkom programom.

Aj pri vstupe do budovy, v ktorej sa ples uskutočňuje je potrebné dodržiavať zásady slušného správania. Muž vždy pomôže žene vyzliecť sa z kabáta, pri prezúvaní do lodičiek (ak je vôbec prezúvanie nevyhnutné), muž kryje dámu telom, aby ju ostatní nevideli v nedôstojnej pozícií.

Apropó, doprava na ples by mala byť správnym gentlemanom zabezpečená tak, aby sa dáma nemusela prezúvať vôbec.

Príchod k stolu

Po príchode k stolu nasleduje nevyhnutné predstavenie sa spolusediacim (muž predstaví sám seba a potom svoju ženu), hostia pri stole vstanú a predstavia sa. Následne muž odsunie partnerke stoličku, žena si sadne a až nakoniec si sadne muž. Žena sedí po mužovej pravici (sedí sa na striedačku: muž – žena, muž – žena).

Muž ako garde dámy

Muž sa musí venovať svojej partnerke, s ktorou prišiel, počas celého večera. Správny gentleman robí svojej dáme garde celý večer, sprevádza ju na toalety, poskytne jej pri chôdzi svoje rameno, dozerá na to, aby nemala prázdny pohár (dámy o alkohol nežiadajú, vždy musia mať naliate).

Tancovanie

Prvý tanec musí partner za každých okolností venovať partnerke. Počas večera platí pravidlo, že ak niekto vyzve do tanca partnerku, partner vyzve k tancu polovičku muža, ktorý partnerku vyzval. V prípade, ak nemáte chuť tancovať a niekto Vás požiada o tanec, tak zdvorilo tanec odmietnite (nezabúdajte, že ďalší tanec musí patriť tomu, kto oň naposledy žiadal). Pri tanci muž vedie partnerku tak, aby sa vyhýbali ostatným párom, ak dôjde ku kolízií, ospravedlní sa vždy muž, partnerka nehovorí nič. Dámu pri tanci možno držať iba za lopatku, nie nižšie. Dáma nikdy nežiada o tanec. Za tanec sa muž žene poďakuje, následne ju odprevadí na miesto a aspoň pohľadom sa poďakuje aj jej partnerovi.

Stolovanie

Jedlo môžete konzumovať až vtedy, keď ho majú naservírované všetci pri stole. Prvá začína najstaršia dáma, ktorá dá akoby signál k začiatku. Do úst si vkladajte malé sústa, pokiaľ zajedáte pečivom, vždy si z neho odtrhnite drobný kúsok a ten si vložte do úst (správna dáma v spoločnosti do pečiva nezahryzne).

Upozornenia

Muž si zapne sako vždy, keď vstáva od stola. Správny gentleman si sako nikdy nevyzlieka. Ani si nepoľavuje kravatu. Ani si nerozopína gombík na košeli.

Samozrejme existujú zásadné pravidlá slušného správania aj pre dámu. Správna dáma si pod stolom nevyzúva topánky a neupravuje sa pri stole.

Odchod z plesu

Ideálny čas odchodu z plesu je medzi polnocou a pred druhou hodinou ráno. Z plesu je vhodné odísť skôr, keď hrozí, že to preženiete s alkoholom alebo keď odišli už dve tretiny účastníkov.

Z plesu odchádzajte dôstojne, s noblesou a upravení.

Fašiangová zábava, alebo iný druh zábavy počas plesovej sezóny, síce nie je ples v pravom zmysle slova, ale okrem voľnejšieho dress codu (dámy si môžu obliecť kratšie šaty), všetky ostatné pravidlá ostávajú zachované. Akého Ťa vidím takého Ťa ctím. Treba si zachovať svoju úroveň, nie je hanba ovládať a používať pravidlá slušného správania, nech ste kdekoľvek.

Pre viac info: Etiquette & LifeStyle

Ako zvládnuť zásnuby bez faux pas

09.05.2016

Zásnuby sú slávnostným obradom, ktorým sa obvykle začína kolotoč svadobných príprav. Ako požiadať lásku svojho života o ruku, a pritom nevyrobiť faux pas? Pravidlá zásnub: V minulosti muž, pred samotnou žiadosťou o ruku partnerky, obvykle požiadal o jej ruku otca svojej budúcej snúbenice. Dnes sa od tejto tradície opúšťa. Ak sa však rozhodnete tradíciu [...]

Aj sedieť, treba vedieť!

26.04.2016

Alebo ako radšej prekrížiť ako nemať pri sebe … Dámu robí dámou množstvo vecí. Držanie tela, decentný úsmev na tvári, spôsob vyjadrovania, štýl obliekania a v neposlednom rade aj spôsob akým dáma sedí. Správne sedenie má svoje pravidlá. To prvé a najdôležitejšie znie, že správna dáma drží vždy nohy pri sebe. Dáma určite nesedí pohodlne „vyvalená“ [...]

Ako dar vhodne dať a ako dar vhodne prijať.

23.03.2016

Darovanie a prijímanie darov je umenie. Vybrať vhodný dar je umenie. Vhodne prijať dar je umením taktiež. Chcete byť najlepší darca široko – ďaleko? Tak sa snažte, nenechávajte výber daru na poslednú chvíľu. Konajte premyslene a so záujmom. Skúste sa zamyslieť, pred tým než niekomu niečo darujete, o čom to celé obdarovanie vlastne je. Prostredníctvom [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

mary

Biznis etiketa & Svadobná etiketa & Etiketa bežného života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 145384x
Priemerná čítanosť článkov: 6321x

Autor blogu

Kategórie