Založ si blog

Ako byť príjemným spoločníkom alebo umenie konverzácie

 

 „Je veľké nešťastie, keď človek nemá dosť ducha, aby hovoril dobre, a nemá dosť rozumu, aby mlčal.“ (Jean de La Bruyere)

 

Nič Vám nepokazí deň viac ako konverzácia s nepríjemným človekom. Predpokladám, že každý človek uprednostňuje vo svojom okolí ľudí, s ktorými je vedenie konverzácie pohodovým zážitkom. Umenie konverzácie je zručnosť. Samozrejme, niektorí z nás majú prirodzený talent a šarm, ale nič nie je stratené, aj Vy sa môžete naučiť viesť rozhovor tak, aby ste boli vítanou spoločnosťou.

 

Čítajte ďalej, článok Vám ponúkne niekoľko základných konverzačných tipov.

1. Viac počúvajte, ako hovorte.

Tajomstvo konverzácie nespočíva v hovorení, ale v počúvaní. Nebuďte „konverzačný narcista“. Ľudia o sebe veľmi radi hovoria. Pýtajte sa premyslené otázky, ktoré budú obsahovať časť predošlej konverzácie, či znalosti o osobe, s ktorou konverzujete.

 

2. Rozmýšľajte, kým niečo poviete.

Dvakrát meraj a raz rež. Máme mozog na to, aby sme ho používali. Skúste vždy zvážiť, či to čo Vám vyjde z úst sa dá počúvať. Ak Vás ľudia majú brať vážne, musíte vedieť kontrolovať sám seba a svoje vyjadrovanie.

 

3. Kontrolujte svoj výraz tváre.

Úsmev. Prijemný pohľad. Nič viac.

 

4. Buďte pripravený.

Ak idete na plánovanú spoločenskú akciu (firemná večera, ples mesta), zistite si viac o m(i)este, na ktorom sa daná akcia uskutočňuje. Pripravte si neutrálne konverzačné témy typu: najnovšia výstava v meste, premiéra filmu, blížiaci sa koncert.

Ak nepoznáte ľudí, s ktorými budete diskutovať. Skúste sa zaujímať o krajinu, z ktorej pochádzajú alebo o firmu, pre ktorú pracujú.

 

5. Politika, sexuálna orientácia, náboženstvo.

Konverzačné tabu medzi neznámymi (existujú aj výnimky z pravidla, ťažko sa na predvolebnom meetingu nebudete baviť o politike). Rešpektujte súkromie druhých.

Ako konverzačnú tému v skupine vyberajte univerzálne témy, ktoré by mohli byť zaujímavé pre väčšinu konverzujúcich.

 

6. Každý má právo na svoj názor.

Nebuďte si istý, že osoba, ktorá Vám prikyvuje, s Vami zdieľa aj Váš názor na diskutované témy. Dajte si pozor pri kladení otázok. Otázku: „Ten starosta je hlúpy, keď investuje do nového parkoviska v centre, však?“ skúste preformulovať radšej na otázku: „Aký je Váš názor na investíciu radnice do parkovania v meste?“. To budete prekvapený.

 

7. Neskáčte do rečí a neprerušujte konverzáciu.

Otázka „Už ste skončili?“ je konverzačná katastrofa. Taktiež používanie slovných premostení ako „To mi pripomína“, „Mimochodom“, ktoré signalizujú, že daná téma Vás nezaujíma.

Ak Vás niekto preruší počas rozprávania, nepokračujte v téme, kým nebudete vyzvaný. Protistrana, ktorú vyrušil telefón alebo dotieravý neznámy, si už ani pravdepodobne nepamätá o čom ste sa rozprávali. Každé prerušenie konverzácie je nepríjemné, tak skúste vypnúť svoj telefón, ak sa nachádzate v spoločnosti.

 

8. Nerozoberajte svoje súkromie.

Všetci sme sa už stretli s osobou, ktorá Vám v priebehu 5 minút vyrozpráva svoj životný príbeh. Už viete, prečo sa s ňou priateľ rozišiel, že jej pes zomiera na rakovinu, že sa obáva, či ju nevyhodia z práce. Dané témy do rozhovoru bežných známych nepatria. Strážte si svoje súkromie, Vaše bolestivé témy a zážitky, aj tak nikoho nezaujímajú. Budete pôsobiť zúfalo a trápne. Ľudia majú radi pozitívne veci a témy na rozhovor, nezabúdajte na to. Vyjadrujte sa dôstojne. So šarmom. Spisovne. Zdvorilo. Skladajte komplimenty. A nikdy nebudete zlým spoločníkom.

 

A rada na záver. Verte mi, nikto nie je zvedavý na Vaše rady a odporúčania do života. Nikto nechce počuť, ako vy by ste to urobili lepšie a inak. Raďte iba vtedy, ak Vás o radu prosia (žiadajú). Nespochybňujte rozhodnutia a voľby druhých, nikdy ste nežili ich život, nemáte ich znalosti a skúsenosti.

 

Ako zvládnuť zásnuby bez faux pas

09.05.2016

Zásnuby sú slávnostným obradom, ktorým sa obvykle začína kolotoč svadobných príprav. Ako požiadať lásku svojho života o ruku, a pritom nevyrobiť faux pas? Pravidlá zásnub: V minulosti muž, pred samotnou žiadosťou o ruku partnerky, obvykle požiadal o jej ruku otca svojej budúcej snúbenice. Dnes sa od tejto tradície opúšťa. Ak sa však rozhodnete tradíciu [...]

Aj sedieť, treba vedieť!

26.04.2016

Alebo ako radšej prekrížiť ako nemať pri sebe … Dámu robí dámou množstvo vecí. Držanie tela, decentný úsmev na tvári, spôsob vyjadrovania, štýl obliekania a v neposlednom rade aj spôsob akým dáma sedí. Správne sedenie má svoje pravidlá. To prvé a najdôležitejšie znie, že správna dáma drží vždy nohy pri sebe. Dáma určite nesedí pohodlne „vyvalená“ [...]

Ako dar vhodne dať a ako dar vhodne prijať.

23.03.2016

Darovanie a prijímanie darov je umenie. Vybrať vhodný dar je umenie. Vhodne prijať dar je umením taktiež. Chcete byť najlepší darca široko – ďaleko? Tak sa snažte, nenechávajte výber daru na poslednú chvíľu. Konajte premyslene a so záujmom. Skúste sa zamyslieť, pred tým než niekomu niečo darujete, o čom to celé obdarovanie vlastne je. Prostredníctvom [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

mary

Biznis etiketa & Svadobná etiketa & Etiketa bežného života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 143695x
Priemerná čítanosť článkov: 6248x

Autor blogu

Kategórie