Založ si blog

Ako dar vhodne dať a ako dar vhodne prijať.

Darovanie a prijímanie darov je umenie. Vybrať vhodný dar je umenie.  Vhodne prijať dar je umením taktiež. Chcete byť najlepší darca široko – ďaleko? Tak sa snažte, nenechávajte výber daru na poslednú chvíľu. Konajte premyslene a so záujmom. Skúste sa zamyslieť, pred tým než niekomu niečo darujete, o čom to celé obdarovanie vlastne je.

 

Prostredníctvom daru sa dajú vyjadriť rôzne emócie. Darom dokážeme vyjadriť radosť, úctu, vďaku či sympatie. Ale taktiež aj nezáujem, opovrhovanie, či našu zákernosť. Pôvodný, jediný pravý, význam daru spočíva v spôsobení radosti obdarovanému. Dobre premyslený dar, dokáže robiť obdarovanému radosť aj niekoľko rokov.

 

Pri výbere daru by sa každý z nás mal odosobniť. Základné pravidlo, na ktoré sa zvykne často zabúdať, znie: „Dar by sa nemal páčiť darcovi, ale najmä obdarovanému.“.  Darmo budete zhánať prvé vydanie Rómea a Júlie od Williama Shakerspeara, keď obdarovaný pomaly nedokáže prečítať ani nákupný zoznam.

 

Ak budete dodržiavať nasledujúce pravidlá, pri výbere daru neurobíte chybu:

1. Pri kupovaní darčekov, zachovajte dostatočný predstih. Snažte sa o spoznanie záľub, želaní a snov obdarovaného. Inak, možno je pravý čas zamyslieť sa nad Vianocami :).

2. Poraďte sa s rodinou, kamarátmi, spolupracovníkmi obdarovaného, ktorý dar by mu urobil radosť.

3. Nedávajte okázalé drahé drahé dary, aj keď Vy na to máte. Drahé dary automaticky nespravia obdarovanému radosť. Dosť často môžu pôsobiť nevhodne a namiesto pocitu radosti môžu vyvolávať pocit záväzku, či poníženia. Milí gentlemani, toto pravidlo neplatí na partnerov, muž môže žene spraviť radosť najlepšie ako vie a má na to neobmedzený rozpočet.

4. Kvetmi nič nepokazíte. Kvety sú univerzálnym darčekom, pre muža či ženu, ideálne v nepárnom počte.

5. Ak Vám chýba fantázia, či dostatok informácií, ďalším darom, ktorým nič nepokazíte sú sladkosti (pozor na diabetikov), či fľaša alkoholu (pozor na (ne)vyliečených alkoholikov).

Pri darovaní platí zásada „kvalita nad kvantitou“, aj keď určite existujú ľudia, ktorých viac poteší 5l vína ako 0,7 dcl archívneho (mimochodom: darovaný alkohol, či bonboniéru otvárajte len v prípade, ak je to nevyhnutné, ideálne nie hneď na začiatku návštevy, občerstvenie pre návštevu by ste mali mať vždy pripravené).

6.Nedarujte veci bežnej potreby, resp. veci vysoko praktické (nože, vlhčené obrúsky), iba ak by ste vedeli, že to je to, čo obdarovaný chce dostať. Kozmetiku darujte len, ak poznáte značku či vkus obdarovaného.

7. Dar sa musí byť za každých okolností esteticky zabalený. Balenie darčekov do tesco/billa igelitiek sa nepovažuje za balenie. Ak dar nezabalíte, uberiete daru z jeho hodnoty a navyše budete pôsobiť akoby Vám na obdarovanom vôbec nezáležalo.

8. Nerecyklujte použité tašky na darčeky! Ak už ste na recykláciu tašiek odkázaný, skontrolujte výzor tašky, t.j. či taška vyzerá ako nepoužitá, a taktiež, skontrolujte menovku, či náhodou nie je menovka vypísaná (niekto menovky vypisuje len preto, aby taška nešla ďalej). Ak nemáte dostatok finančných prostriedkov, menej ako taška stojí baliaci papier na darčeky.

9. Z daru vždy dajte dole cenovky, ak to nerobíte, no comment.

 

Nemenej dôležité, ako vybrať vhodný dar, je vedieť ako dar prijať.

Nasledujúce riadky čítajte pomaly a predstavujte vo Vašej mysli túto situáciu: Chcete Vášho blízkeho či kolegu potešiť. Vy, ako darca, sa snažíte a vyberiete ten najkrajší dar aký v širokom okolí mali. Dúfate, alebo presne viete, že sa dar bude obdarovanému páčiť. Tešíte sa na moment, kedy mu ho odovzdáte. Tešíte sa na radosť v jeho tvári. A on, obdarovaný, ten dar len zoberie, medzi rečou povie, že ste si nemali robiť starosti, ani sa naň nepozrie a Vás sa opýta, či chcete kávu.

Ako sa cítite? Zle? Nezabudnite na tento pocit a naučte sa dary správne prijímať, aby ste neboli za necitlivého burana.

 

Ak Vám niekto daruje darček, skúste si zapamätať nasledujúce pravidlá a použite ich pri jeho prijímaní:

1. Dar rozbaľte v prítomnosti darcu.

2. Okamžite sa s úsmevom za dar poďakujte (ÁNO, poďakovať musíte aj vtedy, ak sa Vám dar nepáči) a povedzte, že presne tento dar sa Vám veľmi hodí.

3. K darčekom sa chovajte s úctou. Nepokladajte dary len tak na zem.

4. Určite prijatie daru nekomentujte v zmysle: „Nemali ste si robiť starosti. Nemali ste sa obťažovať. To nemuselo byť. Na čo ste si robili starosti.“ (Mimochodom ODPOVEĎ na Vaše komentáre je jasná, darca si robil starosti, lebo Vám chcel urobiť radosť, tešil sa, že Vás poteší a Vy sa chováte hrozne. Jeho snaha môže pôsobiť ako zbytočná. Ten krásny moment je preč.).

5. Nenechávajte sa darom ponúkať, buď dar prijmite alebo nie. Nič medzi.

6. Dary sa nevracajú. NIKDY. Ani po rozchode.

7. Bez skutočného vážneho dôvodu dar neodmietajte. Ak je úmyslom darovania vynútenie protislužby (nadviazanie rôzneho druhu vzťahu), je namieste dar jasne odmietnuť. Dar sa odmieta bez detailného vysvetľovania, rázne ale nie neúctivo. Pokračujte ďalej v konverzácii, ale už sa k tomu momentu nevracajte.

 

V prípade, ak si tieto pravidlá osvojíte, spravíte z procesu obdarovania niečo zvláštne a výnimočné. Presne také, ako to má byť. Obdarovaný dostane dar, ktorý ho poteší a vy získate pocit, že Vaša snaha nevyšla na darmo. Dávanie darov má zmysel. A nezabudnite: „Dar reprezentuje darcu a spôsob prijatia daru reprezentuje obdarovaného.“ Viete sa predsa chovať za každej situácie ako dáma či gentleman, no nie?

Ako zvládnuť zásnuby bez faux pas

09.05.2016

Zásnuby sú slávnostným obradom, ktorým sa obvykle začína kolotoč svadobných príprav. Ako požiadať lásku svojho života o ruku, a pritom nevyrobiť faux pas? Pravidlá zásnub: V minulosti muž, pred samotnou žiadosťou o ruku partnerky, obvykle požiadal o jej ruku otca svojej budúcej snúbenice. Dnes sa od tejto tradície opúšťa. Ak sa však rozhodnete tradíciu [...]

Aj sedieť, treba vedieť!

26.04.2016

Alebo ako radšej prekrížiť ako nemať pri sebe … Dámu robí dámou množstvo vecí. Držanie tela, decentný úsmev na tvári, spôsob vyjadrovania, štýl obliekania a v neposlednom rade aj spôsob akým dáma sedí. Správne sedenie má svoje pravidlá. To prvé a najdôležitejšie znie, že správna dáma drží vždy nohy pri sebe. Dáma určite nesedí pohodlne „vyvalená“ [...]

Ako byť na plese za dámu či getlemana a zažiariť.

02.02.2016

Ples je vrchol sezóny, udalosť, ktorá Vám dáva príležitosť sa predviesť a zanechať stopu svojej „úžasnosti“. Alebo aj nie. Taktiež to môže byť ďalšia príležitosť ako zaniknúť v dave a v tom horšom prípade ďalšia príležitosť pre faux pas, ktoré Vás bude sprevádzať nasledujúce dni, týždne či mesiace. Chcete zažiariť? Tak čítajte ďalej. Oblečenie [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

mary

Biznis etiketa & Svadobná etiketa & Etiketa bežného života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 144929x
Priemerná čítanosť článkov: 6301x

Autor blogu

Kategórie