Založ si blog

Ako prežiť Silvestra s dôstojnosťou a cťou, alebo kedy je pravý čas odísť. . .

Vianočné sviatky sú za nami a je na čase sa pripraviť na Silvestra. Spoločenské akcie, najmä oslava prichádzajúceho Nového roka, sú často sprevádzané servírovaním alkoholu. Je dôležité, aby ste si osvojili základné pravidlá, ktoré sa s pitím alkoholu spájajú, aby ste si hneď v prvý deň nového roka nehovorili, že už nikdy viac.

 

1. Piť treba s rozvahou a s rozumom.

Nie je nič horšieho, ako keď je na Vás vidieť, že ste niečo pili. Skúste si predtým než pôjdete do spoločnosti sľúbiť, že nad sebou nestratíte kontrolu. Každý sám sebe určuje koľko je dosť, nenechajte sa ovplyvniť Vašimi známymi, ktorí Vás budú presviedčať, že ešte jeden „kapúrkový“ zvládnete.

 

2. Do konverzácii sa zapájajte opatrne.

Alkohol nás vie natoľko povzbudiť, že aj hanblivé typy sa zrazu začnú zapájať do konverzácií, v ktorých sa obvykle následne stratia. Viem, že túžba zdieľať niektoré informácie je v kombinácii s alkoholom obrovská, ale nechajte si to radšej na neskôr. Ušetríte si tak faux pas, ktoré tak ľahko nezahladíte.

 

3. Nemiešajte.

Človek, ktorý nemá skúsenosť s pitím alkoholu, resp. nie je zvyknutý miešať rôzne druhy alkoholu, by sa mal mať na pozore. Vždy je lepšie uprednostniť kvalitu pred kvantitou a snažiť sa vyhýbať rôznym druhom kombinácií.

 

4. V núdzi poznáš priateľa.

Ak vidíte, že Váš priateľ či známy má už dosť, je Vašou povinnosťou snažiť sa ho odviesť mimo diskutujúcu spoločnosť a nenápadne ho poslať domov. V prípade ak si Váš známy nedá vysvetliť, že je pre neho lepšie ísť domov (99% prípadov), skúste ho presvedčiť, aby na istú dobu pil výlučne nealko a choďte sa s ním prejsť. Zo skúseností viem, že voda s citrónom má zázračné schopnosti, priam dovolím si povedať, že už párkrát dokázala, že vzkriesenie nie je možné iba v Biblii.

 

5. Abstinenti.

V prípade, že Vy sám ste abstinent, je vhodné, aby ste uvítací drink prijali. Nie je Vašou povinnosťou sa skutočne napiť. Pri spoločnom prípitku, pozdvihnite pohár a predstierajte, že ste si pripili, prejavíte tak zdvorilosť k hostiteľovi a zároveň neporušíte svoje zásady.

V prípade, že Vy hostíte abstinentov, prejavte im úctu a do pitia alkoholu nikoho nenúťte. Ak Váš známy odmietne Vami ponúkaný drink, rešpektujte jeho vôľu, veď do spoločnosti sa nechodí len kvôli alkoholu.

 

6. Zachovávajte osobnú zónu.

Nie je nič nepríjemnejšie ako keď Vám niekto narúša Vašu osobnú zónu, nerobte to ani Vy. Pri konverzácií sa príliš nenakláňajte, nesnažte sa známym šepkať do ucha, taktiež príliš vrúcne objatia a dotyky nie sú vítané a to najmä vtedy, ak nie sú vôbec druhou stranou žiadané.

 

A teda kedy je pravý čas odísť?

Ako náhle sa Vám zdá, že zábava sa práve rozbieha a keď si dáte ešte jeden drink, bude ešte lepšia, je pravý čas poďakovať hostiteľom a zo spoločnosti odísť.

Ešte upozornenie na záver, nezabúdajte:

Dôležité je vedieť v akej spoločnosti sa nachádzate a k tomu prispôsobiť mieru sebakontroly, lebo dobrá povesť je viac ako dobrá zábava.

 

Tak čo, skúsite dané rady aplikovať už tento rok?

 

Pozri FB: Etiquette & LifeStyle

Ako zvládnuť zásnuby bez faux pas

09.05.2016

Zásnuby sú slávnostným obradom, ktorým sa obvykle začína kolotoč svadobných príprav. Ako požiadať lásku svojho života o ruku, a pritom nevyrobiť faux pas? Pravidlá zásnub: V minulosti muž, pred samotnou žiadosťou o ruku partnerky, obvykle požiadal o jej ruku otca svojej budúcej snúbenice. Dnes sa od tejto tradície opúšťa. Ak sa však rozhodnete tradíciu [...]

Aj sedieť, treba vedieť!

26.04.2016

Alebo ako radšej prekrížiť ako nemať pri sebe … Dámu robí dámou množstvo vecí. Držanie tela, decentný úsmev na tvári, spôsob vyjadrovania, štýl obliekania a v neposlednom rade aj spôsob akým dáma sedí. Správne sedenie má svoje pravidlá. To prvé a najdôležitejšie znie, že správna dáma drží vždy nohy pri sebe. Dáma určite nesedí pohodlne „vyvalená“ [...]

Ako dar vhodne dať a ako dar vhodne prijať.

23.03.2016

Darovanie a prijímanie darov je umenie. Vybrať vhodný dar je umenie. Vhodne prijať dar je umením taktiež. Chcete byť najlepší darca široko – ďaleko? Tak sa snažte, nenechávajte výber daru na poslednú chvíľu. Konajte premyslene a so záujmom. Skúste sa zamyslieť, pred tým než niekomu niečo darujete, o čom to celé obdarovanie vlastne je. Prostredníctvom [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

mary

Biznis etiketa & Svadobná etiketa & Etiketa bežného života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 144845x
Priemerná čítanosť článkov: 6298x

Autor blogu

Kategórie