6. pravidlo: Predstavovanie.

18. januára 2016, mary, 10 dňová výzva

10 DŇOVÁ VÝZVA – 6. DEŇ

A sme tu znova. Dnes nás čaká 6. pravidlo, 6. deň 10 dňovej výzvy.

6. PRAVIDLO: Predstavovanie.

Spoločensky významnejšia osoba má nárok na to, aby jej bola spoločensky menej významná osoba predstavená, t.j. muž sa predstavuje žene. Spoločensky významnejšia osoba by mala mať hypotetický priestor na odmietnutie kontaktu a urýchlené dôstojné vzdialenie sa, hovorím o situácii kedy z náboženských dôvodov nie je vhodné, aby daný muž bol predstavený slobodnej žene a pod.

Samozrejme, nie vždy je to také jednoduché, nie vždy stoja oproti sebe muž a žena, tak kto koho komu predstavuje? Nech sa páči, návod, povinne vytlačiť a všade nosiť so sebou:

Pri predstavovaní uvádzate zreteľne svoje meno – krátka pauza – priezvisko – úsmev – zdvorilostná fráza (teší ma). V prípade, že to situácia vyžaduje, môže ten kto Vás predstavuje (nikdy nie vy sám) uviesť aj Vaše tituly, resp. funkciu, následne vy svoje meno, priezvisko zopakujete ale už bez titulov a funkcie.

Kto komu podáva ruku? Pri podaní rúk platí opačné poradie, významnejšia osoba podáva ruku menej významnejšej osobe (žena mužovi, staršia osoba mladšej, nadriadený podriadenému). Pri predstavovaní nikdy nemajte druhú ruku vo vrecku, pôsobí to voči druhej osobe neúctivo.

Viac ako predstavenie je dôležitejší small-talk (konverzačný základ), moment kedy obvykle osoba ktorá predstavuje, povie v krátkosti zaujímavé informácie o neznámych ľuďoch, ktorých predstavuje, aby mohla konverzácia začať. Akým témam sa pri small-talku vyhýbať a aké témy sú vítané, o tom si povieme inokedy.

V prípade, ak sa ocitnete v situácii, kedy sa pri rozhovore stretnú neznámi ľudia, ktorých vy poznáte – predstavte ich. V spoločnosti stretávame množstvo ľudí, na začiatok bude stačiť, ak poviete meno a priezvisko osoby, ktorú predstavujte s krátkym dodatkom ohľadom pracovnej pozície, ktorú predstavovaná osoba vykonáva alebo inej zaujímavej informácie.

Zapojte sa s Vašimi názormi a postrehmi do diskusie aj na stránke Etiquette & LifeStyle.