1. pravidlo: Používajte čarovné slovíčka ďakujem, prosím, prepáč a s radosťou.

11. januára 2016, mary, 10 dňová výzva

Dnes je prvý deň 10 dňovej výzvy na blogu! Už dnes a potom každý pracovný deň, Vám predstavím jedno zo základných pravidiel etikety bežného dňa, ktoré by mal ovládať každý z nás a Vy ho následne zavediete do svojho života.

 

1. PRAVIDLO: Používajte čarovné slovíčka ďakujem, prosím, prepáč a s radosťou.

 

Ak potrebujete pomoc, nezabúdajte o ňu poprosiť a následne za ňu poďakovať. Ak niekomu ublížite, vedome či nevedome, ospravedlnenie je vždy na mieste. Ak Vám niekto poďakuje, nezhadzujte svoje zásluhy. Na poďakovanie sa odpovedá frázami „Rado sa stalo.“ alebo „S radosťou.“, ak poviete „Nie je za čo.“ či „To nestojí za reč.“, budete pôsobiť nesebavedomo a znevážite tak Vašu pomoc. Vyvarujte sa však prehnanej úctivosti až podlízavosti. Všetko s mierou.

Skúste dnes používať slová ako prosím, ďakujem, prepáč, s radosťou. Dajte si záležať na tom, čo odpoviete kolegovi, známemu či rodine. Nepoužívajte skrátené a slangové výrazy ako pls, dík, sorry, nie je za čo.

 

Zdá sa Vám to jednoduché? Že Vy to už dávno viete? Skúste svoje vedomosti zaviesť aj do praxe a dajte nám vedieť ako Vám to ide. Vy to zvládnete!
Vaše postrehy a názory môžete vyjadriť aj na FB page: Etiquette & LifeStyle. Veľa šťastia!