Dáma nikdy nepoloží kabelku na zem

13. novembra 2015, mary, Etiketa

Kabelka je viditeľný doplnok, ktorý dotvára osobnosť ženy. Vyjadruje jej štýl, názory, presvedčenie.

Predstavte si situáciu, elegantne upravená žena vchádza do reštaurácie na stretnutie s obchodným partnerom. Nasleduje formálne podanie rúk, žena si sadá ku stolu a popritom položí svoju kabelku na zem k svojim nohám. Idylka skončila, profesionálny dojem tiež. To už rovno môžete prísť na stretnutie s igelitkou.

Dámy, možno Vám to ešte nikto nikdy nepovedal, ale pravá dáma nikdy nepoloží svoju kabelku na zem. Nikdy a nikde. Toto je jedna zo zásad, ktorú musíte dodržiavať aj v bežnom živote, teda ak chcete vyzerať chic.

Kabelka nepatrí na zem z viacerých dôvodov, nielen z dôvodu, že to etiketa zakazuje. Ak položíte kabelku na zem dávate najavo, že asi veľa nestála alebo to je fejk. Okrem toho si môžete kabelku nohami poškodiť (stačí malá ošúchaná časť, zájdené kovanie, natrhnuté zapínanie a kabelku by ste mali vyradiť zo šatníka). Ďalším dôležitým dôvodom je hygiena. Na zemi sa nachádza množstvo baktérií, ktoré si spolu s kabelkou odnesiete domov, do auta, na kuchynskú linku, na stôl v obývačke, na posteľ v spálni (priznajte sa, ako často čistíte kabelku a koľkokrát ste ju zobrali so sebou na toaletu?). V neposlednom rade podľa zásad Feng shui, ak kabelku alebo hociktorú inú tašku, v ktorej sa nosia peniaze, položíte na zem, prídete o ne, pretože peniaze sú živlom zeme, ktorá si ich vezme späť (alebo si ich vezme šikovný zlodej).

A mimochodom .. žiadna Francúzska by svoju kabelku na zem nepoložila, takže…

Dáma, ktorá ovláda zásady slušného správania, vie, že kabelka patrí na stoličku za jej chrbát. Pýtate sa ako budete sedieť, ak Vám miesto na stoličke bude zaberať kabelka? Dáma vie, že na stoličke sa nesedí pohodlne celým pozadím, ale sedí sa len na jej časti a vzpriamene. Kabelka je príliš veľká na nezmestí sa za Váš chrbát? Nebojte sa, existujú aj iné etiketou tolerované spôsoby odloženia kabelky:

Skúste sa vyvarovať tomu, že si kabelku zavesíte uškom o stoličku, nielenže to vyzerá zle, ale kabelka stratí svoj tvar. Pripomínam, kabelka sa nosí vždy zatvorená.

Kabelka taktiež nepatrí na stôl (inak dámy, na stôl nepatrí ani mobil a peňaženka, ale to vďaka Richardovi Sulíkovi, vie asi celé Slovensko).

Aké sú ďalšie pravidlá pri nosení kabeliek, ktoré by ste mali vedieť a dodržiavať?

Výber kabelky:

Vo všeobecnosti nie je vhodné, aby kabelka bola príliš veľká a najmä prepchatá rôznymi vecami, ktoré nie sú potrebné. Najlepšie je si vnútro kabelky zorganizovať menšími taštičkami, v ktorých budú veci prehľadne roztriedené (kto ma pozná, vie že ja to robím už dávno a výborne to funguje). Kabelka by mala svojou veľkosťou ladiť s postavou ženy.

Ako kabelku nosiť:

Kabelku nikdy nenoste zavesenú šikmo cez rameno, nie je to vhodné, aj vzhľadom na deformáciu Vášho poprsia. Podľa typu kabelky, môžete kabelku nosiť na ramene, prehodenú uškom cez zápästie alebo v ruke. S rozporuplným posúdením sa môžeme stretnúť pri nosení kabelky v lakťovom zhybe.

Kabelka taktiež nepatrí do rúk muža. Muž je povinný Vám odniesť tašky (alebo niekoho na to zabezpečiť), ale je nevhodné, aby nosil Váš doplnok, aj keď sa mu možno k oblečeniu hodí viac ako Vám.

Apropó, aj muži nosia kabelky, teda skôr aktovky, malé kožené tašky (dúfam, že ľadvinky už z módy vymizli), pre nich platia obdobné pravidlá ako pre Vás dámy.

Nezabúdajte, akého Ťa vidím, takého ťa ctím. A vy predsa nechcete vyzerať zle, či?

 

Pozri FB: Etiquette & LifeStyle