Založ si blog

9. pravidlo: Etiketa ulice.

Predposledné pravidlo, predposledný 9. deň. Dnes sa budeme venovať téme správania na verejnosti. Mnohí z nás akoby zabudli, čo sa patrí a čo nie. Aj keď sú okolo nás naši priatelia, mali by sme ich rešpektovať a ovládať svoje pudy na 100 percent, nie sme predsa zvieratá.

 

  1. PRAVIDLO: Etiketa ulice.

 

Na verejnosti vytvárame obraz o sebe na základe nášho správania. Svet je malý, nikdy neviete koho stretnete. Možno sa Vám nepodarí uzatvoriť obchod, ak Vás videl Váš budúci obchodný partner (či šéf) v kompromitujúcej situácii, kedy ste sa nechovali slušne. Aj keď máte pocit, že Vás nikto nepozná, vždy sa chovajte dôstojne.

 

Vo všeobecnosti zabudnite na tlačenie, strkanie, šomranie, zazeranie, obzeranie si okoloidúcich, pískanie a ukazovanie na ľudí. Ak náhodou do niekoho narazíte, vždy sa ospravedlňte. Počas chôdze sa neje, nepije, nefajčí. Najmä dámy by si mali dať záležať na tom, aby ich chôdza pôsobila elegantne. Dámy, určite sa počas chôdze neupravujte, nenanášajte si lesk, neopravujte si make-up, či nečešte si vlasy.

 

Ak kráča pán po chodníku s dámou, dáma (vo všeobecnosti každá významnejšia osoba) ide po bezpečnejšej strane, ktorá sa nachádza ďalej od cesty. Po chodníku sa chodí tak, aby aj ostatní mali šancu prejsť. Obvykle sa na chodník zmestí len dvojica ľudí. V prípade trojice (ak je chodník širší alebo sa prechádzate po pešej zóne), čestné miesto pre dámu sa nachádza v strede. Pri prechode cez cestu, ak Vás vodič pustí, poďakujte sa mu kývnutím hlavy.

 

Ak žena potrebuje pri chôdzi pomoc, tak ju muž drží pod pazuchou, nedrží jej ruku. Druhú ruku muž nemá ruku vo vrecku. Nezabúdajte, že dôvernosť medzi pármi nepatrí na verejnosť.

 

Gentleman nedovolí, aby dáma nosila tašku s notebookom, či tašku s nákupom. V ideálnom svete má dáma povinnosť si nosiť len svoju kabelku. Ak náhodou začne pršať, dáždnik nosí gentleman, tak aby ochránil pred dažďom najmä dámu, ktorú sprevádza.

 

Dovolím si Vás (najmä „správnych chlapov“) dôrazne upozorniť, že nikdy pred nikým (ani pred životným partnerom) nevydávajte rôzne zvuky (ani po jedle), ktoré do spoločnosti rozhodne nepatria (áno, myslím aj na uvoľňovanie plynov), je to elementárna etiketa, ktorú treba za každých okolností dodržiavať.

Etiketa nás učí ohľaduplnosti, tak ako na rôznych akciách, tak aj na ulici, snažte sa zbytočne nepútať pozornosť, rešpektujte osobný priestor ostatných, ulica nie je miesto na nadväzovanie známostí, koketovanie, vyzývavý smiech a pokrikovanie.

 

Naučili ste sa po prečítaní tohto pravidla niečo nové, alebo ste si len pripomenuli staré známe pravidlá? Dajte nám vedieť aj na FB Etiquette & LifeStyle.

Ako zvládnuť zásnuby bez faux pas

09.05.2016

Zásnuby sú slávnostným obradom, ktorým sa obvykle začína kolotoč svadobných príprav. Ako požiadať lásku svojho života o ruku, a pritom nevyrobiť faux pas? Pravidlá zásnub: V minulosti muž, pred samotnou žiadosťou o ruku partnerky, obvykle požiadal o jej ruku otca svojej budúcej snúbenice. Dnes sa od tejto tradície opúšťa. Ak sa však rozhodnete tradíciu [...]

Aj sedieť, treba vedieť!

26.04.2016

Alebo ako radšej prekrížiť ako nemať pri sebe … Dámu robí dámou množstvo vecí. Držanie tela, decentný úsmev na tvári, spôsob vyjadrovania, štýl obliekania a v neposlednom rade aj spôsob akým dáma sedí. Správne sedenie má svoje pravidlá. To prvé a najdôležitejšie znie, že správna dáma drží vždy nohy pri sebe. Dáma určite nesedí pohodlne „vyvalená“ [...]

Ako dar vhodne dať a ako dar vhodne prijať.

23.03.2016

Darovanie a prijímanie darov je umenie. Vybrať vhodný dar je umenie. Vhodne prijať dar je umením taktiež. Chcete byť najlepší darca široko – ďaleko? Tak sa snažte, nenechávajte výber daru na poslednú chvíľu. Konajte premyslene a so záujmom. Skúste sa zamyslieť, pred tým než niekomu niečo darujete, o čom to celé obdarovanie vlastne je. Prostredníctvom [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

mary

Biznis etiketa & Svadobná etiketa & Etiketa bežného života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 143697x
Priemerná čítanosť článkov: 6248x

Autor blogu

Kategórie