Založ si blog

6. pravidlo: Predstavovanie.

10 DŇOVÁ VÝZVA – 6. DEŇ

A sme tu znova. Dnes nás čaká 6. pravidlo, 6. deň 10 dňovej výzvy.

6. PRAVIDLO: Predstavovanie.

Spoločensky významnejšia osoba má nárok na to, aby jej bola spoločensky menej významná osoba predstavená, t.j. muž sa predstavuje žene. Spoločensky významnejšia osoba by mala mať hypotetický priestor na odmietnutie kontaktu a urýchlené dôstojné vzdialenie sa, hovorím o situácii kedy z náboženských dôvodov nie je vhodné, aby daný muž bol predstavený slobodnej žene a pod.

Samozrejme, nie vždy je to také jednoduché, nie vždy stoja oproti sebe muž a žena, tak kto koho komu predstavuje? Nech sa páči, návod, povinne vytlačiť a všade nosiť so sebou:

  • osoby: muž a žena:
    • muž sa predstavuje žene,
  • osoby: muž – muž alebo žena – žena:
    • mladšia osoba sa predstavuje staršej,
    • podriadený sa predstavuje nadriadenému,
  • osoby: hostiteľ, muž a žena:
    • hostiteľ predstavuje muža žene a ženu mužovi,
  • osoby: hostiteľ, osoba, dav:
    • hostiteľ zaujme pozornosť, predstaví davu osobu, ktorá sa usmeje, ukloní a odíde medzi hostí,
  • osoby: pár č. 1 a pár č. 2:
    • najprv sa sám predstaví muž z menej významného páru, následne predstaví svoju partnerku, potom sa predstaví muž z druhého významnejšieho (staršieho páru) a ako posledná sa predstaví žena z významnejšieho páru.

Pri predstavovaní uvádzate zreteľne svoje meno – krátka pauza – priezvisko – úsmev – zdvorilostná fráza (teší ma). V prípade, že to situácia vyžaduje, môže ten kto Vás predstavuje (nikdy nie vy sám) uviesť aj Vaše tituly, resp. funkciu, následne vy svoje meno, priezvisko zopakujete ale už bez titulov a funkcie.

Kto komu podáva ruku? Pri podaní rúk platí opačné poradie, významnejšia osoba podáva ruku menej významnejšej osobe (žena mužovi, staršia osoba mladšej, nadriadený podriadenému). Pri predstavovaní nikdy nemajte druhú ruku vo vrecku, pôsobí to voči druhej osobe neúctivo.

Viac ako predstavenie je dôležitejší small-talk (konverzačný základ), moment kedy obvykle osoba ktorá predstavuje, povie v krátkosti zaujímavé informácie o neznámych ľuďoch, ktorých predstavuje, aby mohla konverzácia začať. Akým témam sa pri small-talku vyhýbať a aké témy sú vítané, o tom si povieme inokedy.

V prípade, ak sa ocitnete v situácii, kedy sa pri rozhovore stretnú neznámi ľudia, ktorých vy poznáte – predstavte ich. V spoločnosti stretávame množstvo ľudí, na začiatok bude stačiť, ak poviete meno a priezvisko osoby, ktorú predstavujte s krátkym dodatkom ohľadom pracovnej pozície, ktorú predstavovaná osoba vykonáva alebo inej zaujímavej informácie.

Zapojte sa s Vašimi názormi a postrehmi do diskusie aj na stránke Etiquette & LifeStyle.

Ako zvládnuť zásnuby bez faux pas

09.05.2016

Zásnuby sú slávnostným obradom, ktorým sa obvykle začína kolotoč svadobných príprav. Ako požiadať lásku svojho života o ruku, a pritom nevyrobiť faux pas? Pravidlá zásnub: V minulosti muž, pred samotnou žiadosťou o ruku partnerky, obvykle požiadal o jej ruku otca svojej budúcej snúbenice. Dnes sa od tejto tradície opúšťa. Ak sa však rozhodnete tradíciu [...]

Aj sedieť, treba vedieť!

26.04.2016

Alebo ako radšej prekrížiť ako nemať pri sebe … Dámu robí dámou množstvo vecí. Držanie tela, decentný úsmev na tvári, spôsob vyjadrovania, štýl obliekania a v neposlednom rade aj spôsob akým dáma sedí. Správne sedenie má svoje pravidlá. To prvé a najdôležitejšie znie, že správna dáma drží vždy nohy pri sebe. Dáma určite nesedí pohodlne „vyvalená“ [...]

Ako dar vhodne dať a ako dar vhodne prijať.

23.03.2016

Darovanie a prijímanie darov je umenie. Vybrať vhodný dar je umenie. Vhodne prijať dar je umením taktiež. Chcete byť najlepší darca široko – ďaleko? Tak sa snažte, nenechávajte výber daru na poslednú chvíľu. Konajte premyslene a so záujmom. Skúste sa zamyslieť, pred tým než niekomu niečo darujete, o čom to celé obdarovanie vlastne je. Prostredníctvom [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

mary

Biznis etiketa & Svadobná etiketa & Etiketa bežného života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 143696x
Priemerná čítanosť článkov: 6248x

Autor blogu

Kategórie