Založ si blog

4. pravidlo: Dajte prednosť ženám, starším, deťom.

Dnes je štvrtý deň 10 dňovej výzvy a my sme už skoro v polovici s predstavovaním základných pravidiel etikety bežného života.

 

Dnes si pripomenieme, už dávno zabudnuté pravidlo:
4. PRAVIDLO: Dajte prednosť ženám, starším, deťom.

 

Dnešná uponáhľaná doba a údajný asertívny prístup, danému pravidlu slušného správania moc nepraje. Skúsme to dnes zmeniť!

 

V prípade ak stojíte v rade v supermarkete (lekárni, drogérii, na pošte), pustite pred seba staršiu dámu či človeka, ktorý sa viditeľne ponáhľa a je nervózny. Ak sedíte v autobuse (vlaku, metre), uvoľnite miesto pre chorého, tehotnú ženu či staršieho človeka. Rodič s dieťaťom tiež ocení, ak bude môcť vybaviť svoju záležitosť, ešte predtým ako dieťa spustí krik a začne svojím chovaním obťažovať okolie.

 

Ak si myslíte, že Vy na tieto veci nemáte čas, skúste sa nad tým zamyslieť, či je pre Vás až také dôležité sedieť, keď iný ledva stojí a ušetriť pár minút pri nákupe. Nenechajte sa strhnúť vplyvom uponáhľaného okolia. Stihnete všetko, čo má život pre Vás pripravené.

 

Nezabúdajte: chorý človek, starší človek, rodič s dieťaťom, tehotná žena majú vždy prednosť. A prestaňte sa predbiehať.

 

V akej situácií ste dnešné pravidlo využili? Zapojte sa s Vašimi názormi a postrehmi do diskusie aj na stránke Etiquette & LifeStyle.

Ako zvládnuť zásnuby bez faux pas

09.05.2016

Zásnuby sú slávnostným obradom, ktorým sa obvykle začína kolotoč svadobných príprav. Ako požiadať lásku svojho života o ruku, a pritom nevyrobiť faux pas? Pravidlá zásnub: V minulosti muž, pred samotnou žiadosťou o ruku partnerky, obvykle požiadal o jej ruku otca svojej budúcej snúbenice. Dnes sa od tejto tradície opúšťa. Ak sa však rozhodnete tradíciu [...]

Aj sedieť, treba vedieť!

26.04.2016

Alebo ako radšej prekrížiť ako nemať pri sebe … Dámu robí dámou množstvo vecí. Držanie tela, decentný úsmev na tvári, spôsob vyjadrovania, štýl obliekania a v neposlednom rade aj spôsob akým dáma sedí. Správne sedenie má svoje pravidlá. To prvé a najdôležitejšie znie, že správna dáma drží vždy nohy pri sebe. Dáma určite nesedí pohodlne „vyvalená“ [...]

Ako dar vhodne dať a ako dar vhodne prijať.

23.03.2016

Darovanie a prijímanie darov je umenie. Vybrať vhodný dar je umenie. Vhodne prijať dar je umením taktiež. Chcete byť najlepší darca široko – ďaleko? Tak sa snažte, nenechávajte výber daru na poslednú chvíľu. Konajte premyslene a so záujmom. Skúste sa zamyslieť, pred tým než niekomu niečo darujete, o čom to celé obdarovanie vlastne je. Prostredníctvom [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

mary

Biznis etiketa & Svadobná etiketa & Etiketa bežného života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 143661x
Priemerná čítanosť článkov: 6246x

Autor blogu

Kategórie