Založ si blog

Ako pije kávu dáma/gentleman?

V tomto krátkom článku sa dozviete ako piť kávu v súlade s pravidlami etikety, lebo aj pitie kávy má svoje pravidlá. Niektoré máme vžité v sebe od malička, niektoré sa ešte musíme ešte naučiť, tak poďme na to.

Okrem primeranej estetickej šálky, ktorá je výlučne určená na pitie kávy, je nevyhnutnou súčasťou servírovania kávy aj podšálka. Podšálka sa nepoužíva na nič iné ako na položenie pohára s kávou a na položenie lyžičky. Podšálka nie je alternatívou popolníka. K šálke a podšálke patrí lyžička, a to aj vtedy ak hosť nepije kávu s cukrom, resp. s mliekom. Veľkosť šálky by mala ladiť s veľkosťou podšálky a s veľkosťou lyžičky.

Čo určite všetci viete je, že káva sa nepije s lyžičkou v šálke. Jednak si môžete vypichnúť oko, či vyliať na seba kávu a najmä pôsobí to negustiózne.

Cukor si z cukorničky naberáme kliešťami alebo lyžičkou na to určenou. Cukor si nikdy nenaberáme svojou lyžičkou, ani ak je čistá. Lepšie riešenie je, v prípade absencie lyžičky/kliešťov, požiadať obsluhu o ich prinesenie.

Ak si potrebujeme kávu zamiešať, urobíme to nenápadne, určite sa nesnažíme pozornosť upútať tak, že budeme lyžičkou do rytmu vianočných kolied zvoniť o steny šálky. Po premiešaní, odložíme lyžičku na podšálku.

Lyžičku neolizujeme. Lyžičku nevkladáme do úst. Menšie problémy nám môže spôsobiť pitie cappuccina, ale aj to sa dá zvládnuť. Penu ochutnávame nenápadne, nie nechutne, čo vojde dnu do úst tam to aj ostane.

Posledné pravidlo etikety hovorí, že ak prenášame šálku za hranu stola, ľavou rukou chytíme podšálku, pravou rukou si pridržiavame šálku a až následne sa napijeme. Takže v skratke šálka putuje spolu s podšálkou.

Tak čo, vyskúšate dnes piť kávu ako práva dáma či gentleman? Alebo uprednostníte pitie kávy vo veľkej šálke na čaj, cukor si rozmiešate perom, ktorým budete po okraji šálky vyhrávať melódiu pesničky „Zvonky štěstí“ a keď sa napijete, tak sa trocha oblejete, lebo Vám chýba podšálka a na záver pero obliznete?

FB: Etiquette & LifeStyle

Ako zvládnuť zásnuby bez faux pas

09.05.2016

Zásnuby sú slávnostným obradom, ktorým sa obvykle začína kolotoč svadobných príprav. Ako požiadať lásku svojho života o ruku, a pritom nevyrobiť faux pas? Pravidlá zásnub: V minulosti muž, pred samotnou žiadosťou o ruku partnerky, obvykle požiadal o jej ruku otca svojej budúcej snúbenice. Dnes sa od tejto tradície opúšťa. Ak sa však rozhodnete tradíciu [...]

Aj sedieť, treba vedieť!

26.04.2016

Alebo ako radšej prekrížiť ako nemať pri sebe … Dámu robí dámou množstvo vecí. Držanie tela, decentný úsmev na tvári, spôsob vyjadrovania, štýl obliekania a v neposlednom rade aj spôsob akým dáma sedí. Správne sedenie má svoje pravidlá. To prvé a najdôležitejšie znie, že správna dáma drží vždy nohy pri sebe. Dáma určite nesedí pohodlne „vyvalená“ [...]

Ako dar vhodne dať a ako dar vhodne prijať.

23.03.2016

Darovanie a prijímanie darov je umenie. Vybrať vhodný dar je umenie. Vhodne prijať dar je umením taktiež. Chcete byť najlepší darca široko – ďaleko? Tak sa snažte, nenechávajte výber daru na poslednú chvíľu. Konajte premyslene a so záujmom. Skúste sa zamyslieť, pred tým než niekomu niečo darujete, o čom to celé obdarovanie vlastne je. Prostredníctvom [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

mary

Biznis etiketa & Svadobná etiketa & Etiketa bežného života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 143603x
Priemerná čítanosť článkov: 6244x

Autor blogu

Kategórie