Založ si blog

Sila vône

„Vôňa má veľkú moc, je silnejšia ako slová, vzhľad, emócie alebo vôľa. Presvedčivá sila vône nemôže byť odmietnutá, vstupuje do nás ako dych do našich pľúc, napĺňa nás a úplne nás podmaní. Na to neexistuje žiadny liek. „

Patrick Süskind, Parfum: Príbeh vraha

 

Vôňa je silná a hlavne dvojsečná zbraň, človek dokáže prostredníctvom nej zaujať, či zviesť alebo aj odpudiť. Vôňa nám dokáže navodiť príjemné pocity a sympatie k človeku, ktorého vôbec nepoznáme. Otázku používania parfumov nemôžeme podceniť, parfum by sme mali vedieť používať tak, aby si žena zachovala svoju príťažlivosť a muž zdôraznil svoju eleganciu. Žiaľ aj dnes sa stretneme s prípadmi, kedy ľudia maskujú zanedbanú hygienu používaním parfumov. S heslom „čím viac tým lepšie“, nahrádzajú sprchu. Vtedy nezáleží na tom, či je parfum lacný alebo ide o Chanel, výsledok je rovnako zlý.

 

Pri používaní parfumov neexistujú kompromisy, nielenže je dôležité čo používate ale aj ako. Ak sa chcete vyhnúť faux pas, pri používaní parfumu dodržujte tieto zásady:

 

  1. Prvá zásada: Parfum sa kupuje v parfumérii.

Kvalitný parfum nie je lacná záležitosť. Oplatí sa doň investovať, lacná napodobenina je plná nezdravých chemikálií a vôňa vyprchá po pár minútach. Kvalita pred kvantitou.

 

  1. Druhá zásada: Sprcha je základ.

Parfum sa nanáša na čisté telo. Viac k tomu dodať netreba.

 

  1. Tretia zásada: Opatrne s množstvom.

Menej je viac. Ak sa rozhodnete pre parfum, používajte ho striedmo. Skúste parfum rozptýliť ako hmlu do ktorej stúpite, určite to s parfumom potom nepreženiete a vôňa sa rozmiestni rovnomerne.

Pozor na používanie vôni na pracovisku, parfumy môžu vyvolať rôzne alergie, buďte ohľaduplný ku spolupracovníkom, nie že v kancelárii po Vás ostane vôňa do druhého dňa, resp. kolega bude voňať ako vy. Konfrontácia s prevoňaným spolupracovníkom nemusí byť prijemná, ale ak je to nevyhnutné pre podávanie Vašich pracovných výkonov, skúste sa obrátiť na personalistu. Zaujímavosťou je, že niektoré väčšie obvykle zahraničné firmy, majú používanie parfumov na pracovisku zakázané svojimi vnútornými predpismi.

Opatrne s vôňou aj v reštauráciách, môže potlačiť a pokaziť vôňu jedla a Váš apetít.

 

  1. Štvrtá zásada: Dvakrát a dosť.

Nepoužívajte parfum, resp. toaletnú vodu často a viackrát denne, stačí raz ráno a maximálne večer. Skutočnosť, že už necítite Váš parfum, neznamená, že ho necítia aj ostatní. Takže úprimne, koľkokrát dnes ste si na seba naniesli nejakú vôňu?

 

  1. Piata zásada: Pulzujúce miesta.

Parfum sa nanáša na miesta, kde je možné cítiť pulz, miesta ktoré sú najviac prekrvené. Tradičné miesta sú zápästia, miesta za ušami, krk, tie menej tradičné sú lakťové jamky, členky a miesta za kolenami. Skúste si naniesť vôňu jemne na vlasy,  keď sa niekto k Vám nakloní okamžite vôňu pocíti.

 

  1. Šiesta zásada: Kam, kedy a čo nosiť.

Uvažujte kam idete, do kostola sa nehodí vôňa, ktorá sa hodí do baru. Vôňa musí sedieť s Vašou osobnosťou, nenoste vôňu iba preto, že bola drahá a Vám ju niekto daroval. Čo môže voňať na jednom, môže byť odpudzujúce na druhom.

Ženská vôňa:

  • denné použitie – ľahká vôňa – jemná, obvykle kvetinová vôňa, citrusová vôňa – uprednostnite toaletné vody,
  • večerné použitie – ťažšia vôňa – výrazná vôňa, pižmová vôňa – môžete použiť aj parfum.

Mužská vôňa:

  • kolínska s čo najmenej sladkastou vôňou v minimálnom množstve.

 

Posledné upozornenia na záver:

Pozor na chemické prísady, vždy je lepšie vôňu vyskúšať a tak sa uchrániť reakcii. Kým vôňa vsiakne do pokožky, trvá to istý čas, tesne pred stretnutím si radšej voňavku nenanášajte. Pozor na používanie vône v uzatvorených priestoroch s klimatizáciou (vo vlaku, lietadle, u lekára).

Nanášanie parfumu na oblečenie sa neodporúča, nielenže môžete svoje krásne šaty zničiť ale aj reakcia vône s čistiacim prostriedkom nemusí byť vôbec dobrá kombinácia.

Osobný priestor každého človeka obsahuje vzduch, ktorý musí dýchať .. a to aj ten čo prichádza s Vami a ostáva po Vás, nezabudnite na to. Christian Dior povedal: „Vôňa povie o žene viac, ako jej rukopis.“, tento výrok platí do dnes a nielen pre ženy.

 

Pozri FB: Etiquette & LifeStyle

Ako zvládnuť zásnuby bez faux pas

09.05.2016

Zásnuby sú slávnostným obradom, ktorým sa obvykle začína kolotoč svadobných príprav. Ako požiadať lásku svojho života o ruku, a pritom nevyrobiť faux pas? Pravidlá zásnub: V minulosti muž, pred samotnou žiadosťou o ruku partnerky, obvykle požiadal o jej ruku otca svojej budúcej snúbenice. Dnes sa od tejto tradície opúšťa. Ak sa však rozhodnete tradíciu [...]

Aj sedieť, treba vedieť!

26.04.2016

Alebo ako radšej prekrížiť ako nemať pri sebe … Dámu robí dámou množstvo vecí. Držanie tela, decentný úsmev na tvári, spôsob vyjadrovania, štýl obliekania a v neposlednom rade aj spôsob akým dáma sedí. Správne sedenie má svoje pravidlá. To prvé a najdôležitejšie znie, že správna dáma drží vždy nohy pri sebe. Dáma určite nesedí pohodlne „vyvalená“ [...]

Ako dar vhodne dať a ako dar vhodne prijať.

23.03.2016

Darovanie a prijímanie darov je umenie. Vybrať vhodný dar je umenie. Vhodne prijať dar je umením taktiež. Chcete byť najlepší darca široko – ďaleko? Tak sa snažte, nenechávajte výber daru na poslednú chvíľu. Konajte premyslene a so záujmom. Skúste sa zamyslieť, pred tým než niekomu niečo darujete, o čom to celé obdarovanie vlastne je. Prostredníctvom [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

mary

Biznis etiketa & Svadobná etiketa & Etiketa bežného života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 145566x
Priemerná čítanosť článkov: 6329x

Autor blogu

Kategórie